Continuăm seria prezentării rețetelor pentru bunătățile de pe masa de Paște, alături de chef Escoffier Dan Neagu, sufletul bucătăriei Restaurantului Bulevard din Ploiești. În ultimele două ediții am aflat cum se prepară drobul de miel și cozonacul cu nucă. Astăzi, vom afla care sunt micile secrete ale unei fripturi de miel la tavă.
Ce gust are, cum arată, cât de fragedă este. Pentru fiecare dintre noi toate acestea sunt importante. Dar cel mai important este să nu ratăm etapele pregătirii, pentru că de ele depinde rezultatul.
Despre carnea de miel
Dan Neagu: ”Eram cândva un popor prin excelență crescător de ovine. Treptat, am trecut la consumul predilect al cărnii de porc. De ce? Pentru că jafurile invaziilor turcești îi lăsau pe țărani și fără oile pe care le pășunau pe aceste meleaguri. Turcii, musulmani fiind, nu consumau însă porc.
Astăzi, știu, consumul cărnii de oaie e aproape prohibitiv din pricina prețului. Totuși, în mod tradițional, masa de Paște presupune și felurite preparate din carne de miel. Și pentru că de multe ori nici timpul nu este aliatul nostru, vă propun o rețetă RAPIDĂ de friptură de miel la tavă.
Mieii au carnea bogată în purine, cristale de acid uric ce se depun pe articulații sau rinichi, îngreunează digestia şi, în timp, duc la apariţia unor boli grave precum guta sau afecţiunile renale. Tocmai din acest motiv sunt preferați mieii care au o greutate de 10-15 kg (vii), întrucât carnea lor este mai puţin indigestă.”
Ingrediente pentru friptură rapidă de miel la tavă – aproximativ 10 porții
-PULPĂ de MIEL (dezosată) 2kg
-ULEI: 150ml
-SARE: 10gr
-PIPER măcinat: 6gr
-CEAPĂ verde: 10buc
-USTUROI verde: 10buc
-PIPER roșu boabe: 6gr
-CIMBRU verde : 5fire
-FOI de DAFIN : 5buc
-ROȘII CHERRY: 10buc
-CONDIMENT – amestec (oregano, salvie, cimbru, rozmarin) : 20gr
-VIN alb: 500ml
-Apă pentru completare.
Timp de pregătire: 10min
Timp de prăjire: 10min
Timp de preparare la cuptor: 70min