Să pregătești o masă de Paște este o adevărată provocare financiară. Toate s-au scumpit, iar când spunem scumpiri nu ne referim la câteva procente, unele alimente ajungând să se scumpească într-un an și de 3-4 ori. Un legumicultor din România explică ce se întâmplă în cazul roșiilor cherry.
Nu sunt chiar roșii, așa cum știam odată că sunt roșiile românești adevărate, mari, suculente și cu gust de… roșii. Sunt niște ”cireșele” cu gust de roșii. E drept că cele mai multe sunt mai apropiate de gust de corcodușe.
Și dacă tot se numesc cherry, unele soiuri au împrumutat și prețurile prohibitive ale cireșelor.
Andrei Ianţoc, legumicultor, declara că livrează roşiile cherry la 250 de grame, în caserolă, către hypermarketuri, cu 9,5 lei plus TVA, explicând că preţurile au crescut din cauza inflaţiei. Cu alte cuvinte, kilogramul trece de 40 de lei, depășind carnea de porc de calitate.
“Livrăm doar la hipermarket. Noi livrăm doar produse în caserolă, nu livrăm la kilogram. Avem roşii cherry şi roşii cocktail şi avem şi roşie prunişoară mare.
Am început să livrăm din 10 martie. Noi livrăm roşii cherry la 250 de grame, în caserolă, care costă 9,5 lei plus TVA.
Mai sunt roşii cherry la ciorchine tot la 250 de grame şi sunt mai scumpe deoarece trebuie să aştepţi până când se face absolut tot ciorchinele.
Tu pierzi ca şi cantitate pentru că, culegând roşia bob cu bob, roşiile se fac mult mai repede, stând să se facă facă ciorchine, trebuie să aştepţi până se face tot ciorchinele. Atunci roşia cherry ciorchine la 250 de grame este 11,5 lei.”, a declarat Andrei Ianţoc, vineri, la Prima News.
El a explicat motivul pentru care a crescut preţul acestor produse
“Preţurile acum au crescut din cauza inflaţiei şi a tot ceea ce a crescut. Acum 10 ani ieşeam în pierdere pentru că la supermarket poate dădeam pe timp de vară şi cu 1,5 lei kilogramul de roşie mare. Iar acum preţurile s-au scumpit din cauza tuturor inputurilor care sunt.
Noi cumpărăm peleţi, plătim curent, cumpărăm caserole, etichete, lăzi, trebuie să plătim angajaţii, transportul care s-a scumpit, răsadurile pe care le cumpărăm, seminţele pe care le cumpărăm, combaterea biologică pe care o facem, absolut tot sunt cheltuieli.
Şi ca poate să meargă businessul, să poţi să plăteşti absolut toate lucrurile plus banca pe care o mai ai şi să îţi rămână şi ţie o marjă de profit, normal că preţurile au ajuns la acest stadiu. Dacă acum un an plăteam peleţii cu 400 de lei tona, în toamnă a fost 1.400 de lei tona.”
Chiar și în sezonul cald, cu greu mai găsești o roșie bună pe piață. Au fost importate tot felul de soiuri de semințe, care măresc producția în detrimentul calității. Chiar și coapte, cele mai multe soiri rămân tari și fără gust.